2023 Temmuz Memur Zammı %45 Zam! Kamu İşçisi Maaşı Ne Kadar?

Ekonomi - 09/05/2023 16:02

2023 Temmuz Memur Zammı! Merhaba sevgili okurlarımız. Bugün sizlere 2023 yılında memurlara yapılacak olan %45 zam hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bu zam, memurların ve emeklilerin uzun zamandır beklediği ve hak ettiği bir refah payı artışıdır. Peki, bu zam nasıl gerçekleşti, ne zaman açıklandı ve memur maaşları ne kadar olacak? İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, kamu işçilerine refah payı dahil yüzde 45 zam yapıldığını duyurdu. Buna göre en düşük kamu işçisi ücreti, işçi kesiminin de talep ettiği şekilde 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit mağduru işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıldı. Fazla çalışma ücretlerinde yüzde 70’lik artışa gidildi. Gece çalışanların ücretleri yüzde 8 zamlı ödenmesi öngörüldü. Giyim ve yemek yardımlarının rakamları güncellenerek ücret zammı oranında artırıldı. Ek ödeme, tediye dışı ikramiye gibi başlıklarda da artışlar yapıldı.

Bu müjdeli haberin ardından memurların gözü de kendi zamlarına çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memurların maaşlarına temmuzda sadece enflasyon farkı eklemekle kalmayacak refah payı artışı da yapacaklarını söyledi ve salı günü kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Bu açıklama, memurları ve emeklileri sevindirdi.

Her Sene Yılda 2 Defa Zam! 2023 Temmuz Memur Zamları Yüzdesi!

Memur maaşlarına her sene yılda iki defa zam yapılıyor. En son memur zammı ocak ayında aralık ayı enflasyon rakamlarının da netleşmesinin ardından belli oldu. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklisi için 4 aylık kesinleşen zam oranı yüzde 15,21 olurken, memur ve memur emeklisi içinse yüzde 13,08 olarak hesaplandı. Memur temmuz zammı ise temmuz ayında haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belli olacak.

Merkez Bankası’nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise 6 aylık enflasyonun yüzde 21,13 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece SGK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı Temmuz için tahmini olarak yüzde 21,13 olacak. Memur ve memur emeklisi için 6 aylık zam oranı enflasyon farkı dahil yüzde 18,89 olarak hesaplanacak.

2023 Temmuz Memur Zammı – Kamu İşçisi Nedir?

Kamu işçisi, devletin çeşitli kurum ve kuruluşlarında çalışan ve iş sözleşmesine bağlı olan kişidir. Kamu işçileri, memurlardan farklı olarak 4857 sayılı İş Kanunu’na tabidirler. Kamu işçileri, toplu iş sözleşmesi ile ücret ve çalışma koşullarını belirlerler.

Kamu işçileri, genellikle belediyeler, üniversiteler, kamu iktisadi teşebbüsleri gibi kurumlarda görev yaparlar. Kamu işçilerinin sayısı 700 bini aşmaktadır. Kamu işçilerinin maaşları, taban ücret, ek ödeme, sosyal yardım ve zam oranlarına göre değişir.

Kamu işçisi olmak için bazı şartlar vardır. Bunlar arasında Türk vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum olmamak, askerlikle ilişiği olmamak, sağlık açısından uygun olmak ve ilgili kurumun belirlediği niteliklere sahip olmak sayılabilir. Kamu işçisi alımı, ilanlarla duyurulur ve başvuru süreci başlar. Başvuru yapan adaylar arasından seçilenler sözlü veya yazılı sınava tabi tutulur. Sınavda başarılı olanlar ise kamu işçisi olarak istihdam edilir.

Sözleşmeli Öğretmenlik Atama Sonuçları 2023 E Devlet Sorgula

BENZER HABERLER